Ispraćaj Šoja Balinta

Ispraćaj Šoja Balinta starijeg, drugog glavnog staratelja Reformatske kršćanske crkve Mađara

„ Budite hrabri i jakog srca svi koji se u Gospodina uzdate “ Psalam 31 stv. 25

Čitanje XXV. Psalma:

Okupili smo se da se oprostimo od našeg brata Šoja Balinta u Isusu Kristu. Njegova smrt je nanijela veliki gubitak  našoj crkvi, a supruzi Gospavi, sinu Balintu, majci Mariji, bratu Lajošu i njegovoj obitelji, kumovima, prijateljima, te bližoj i daljnjoj rodbini neizrecivu TUGU i BOL.

Mi kršćani vjerujemo da smrt nije kraj. Mi isčekujemo vječni život i susret s Isusom Kristom i sa voljenima koji su prije nas otišli i preselili se u vječno Kraljevstvo. U toj vjeri mi pronalazimo utjehu u Božjoj riječi „ Dođite svi k meni koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti “ Mt. 11 stv. 28. Uvjeren sam da svi koji smo ovdje i oni koji su spriječeni osjećaju tugu. Svi smo mi potreseni i mislimo kako je to samo san, a ne stvarnost. U skoroj budućnoti ćemo spoznati koliki je naš stvani gubitak bio on osobni, crkveni ili društveni s odlaskom poštovanog i časnog Balinta Šoje starijeg. Donosim izraze sućuti u ime Reformatske kršćanske crkve Mađara.

Od dana kada smo  prvi put stupili u istu službu crkve, od stiska ruku, uplivao je u moje srce poput sunčanog dana kao i njegov otac prije njega.

Pristupao je službi otvoreno, srdačno, kao čovjek koji pristupa jednako siromašnom i bogatom. Od tada pa do danas imao sam mnogo puta čast biti u njegovoj blizini, upoznati ga kao jedinstvenog čovjeka. Prepoznao sam  kvalitete vrijedne divljenja, bio sam bogatiji za mnoga iskustva koje dijelio sa mnom. Bio je odgovoran suradnik u vrijeme  službe glavnog staratelja crkve.. Uvijek pravedan, častan u brizi za svoje najmilije i za dobrobit naše vjerske zajednice RKCM.

Surađivali smo u vjeri i nadi za rad usmjeren k opstanku crkve u ovim teškim vremenima. Ponekad je bio moja oaza mira, vječni optimist koji je znao tješiti i pomoći kad god je mogao. Skroman, ali bogat. Dokaz je kako ga nećemo pamtiti po odjeći koju je nosio već po djelima, riječima i dobroti..

Da nisam obični prolaznik ovog svijeta možda bi imao moć promijeniti smrt u život. Tada bi bio sretan. Smrt je surov i nepokolebljiv protivnik, nikad dobro došao. Zato se sada osjećam kao gubitnik, nemoćan i tužan, ali znam i vjerujem, svjedočim da je smrt prolaz ka spasenju za sve one koji su umorni i iscrpljeni.

Kada pomislim na Balinta Šoju starijeg uvijek se sjetim Isusovih riječi iz Matejevog evanđelja iz petog poglavlja „ Blago mirotvorcima jer će se zvati sinovima Božjim “ Tada osjetim utjehu vjerujući kako je i on među njima.   

S vama dijelim bol, ali želio bih vama udijeliti utjehu, jer „ Blago čistima srcem; oni će Boga gledati “! Matej ev. 5. poglavlje stavak 8.

Opraštam se s prijateljem, puštam ga neka ide putem kojim ćemo svi mi jednog dana poći. Balinte neka Bog bude s tobom i neka ti dadne krunu vječne slave po Isusu Kristu… AMEN.