Varga Szakáts Mária (1936. g. Lug – Meillen)

Varga Szakáts Mária (1936. g. Lug – Meillen)

Pedagoški fakultet je završila u Subotici (1949. – 1953.). Kao nastavnica počela je raditi u osnovnoj školi u Zmajecu. Poslije nekoliko godina upisuje se na Umjetnički Akademiju u Karlsruhe-u (1955. – 1957.). Studij nastavlja u Beču, gdje je i diplomirala (1959. – 1961.). Radila je u osnovnoj školi u Lugu kao nastavnica, a kasnije živi u Švicarskoj. Njezini slikarski radovi sa motivima pejzaža, interijera i eksterijera, mrtvih priroda i drugih žanrovskih opredjeljenja ujedno su i zanimljivi svjedoci kulture baranjskog podneblja. Pored tehnike ulja često koristi i pastel. Svoje je radove izlagala u Hrvatskoj, Švicarskoj i u drugim zemljama. Bavi se ilustriranjem knjiga, a poseban autorski raritet je njezina knjiga „Između neba i zemlje“, koja je izdana 2017. g.

Varga Szakáts Mária, Reformirana crkva u Lugu, ulje na platnu, 55 x 42 cm, vlasništvo slikarice

Pejzaž je općenito motiv koji donosi prirodu. Donosi li široko viđene gradove naziva se panorama, pri kazuje li ulice i trgove zove se veduta. No, uža slikarska specijalnost Varga Szakáts Márije je slikanje mističnih seoskih crkvica – crkava. Motiv crkve je prvi udar, šok, zatim slikarica slika u širokim plohama i namazima svoju tonski usklađenu ekspresionističku viziju motiva. Prisjetimo li se stare folklorne mudrosti da je zemlja tvrda, a nebo visoko, možemo reći da slikarica, u stvari, slika knjigu seljaka, zemlju i nebo. Ona zna da je i samo slikarstvo jedna posvećena homogena aktiv-
nost između zemlje i neba koju čovek mora uporno izgrađivati svojom individualnošću. Njezino slikarstvo nije prikazivačko, to je slikarstvo jednostavnog koje je skučeno po motivu, ali snažno po izrazu. (P.H.)