Varga Szakáts Mária (1936. g. Lug – Meillen)

Varga Szakáts Mária (1936. g. Lug – Meillen)

Pedagoški fakultet je završila u Subotici (1949. – 1953.). Kao nastavnica počela je raditi u osnovnoj školi u Zmajecu. Poslije nekoliko godina upisuje se na Umjetnički Akademiju u Karlsruhe-u (1955. – 1957.). Studij nastavlja u Beču, gdje je i diplomirala (1959. – 1961.). Radila je u osnovnoj školi u Lugu kao nastavnica, a kasnije živi u Švicarskoj. Njezini slikarski radovi sa motivima pejzaža, interijera i eksterijera, mrtvih priroda i drugih žanrovskih opredjeljenja ujedno su i zanimljivi svjedoci kulture baranjskog podneblja. Pored tehnike ulja često koristi i pastel. Svoje je radove izlagala u Hrvatskoj, Švicarskoj i u drugim zemljama. Bavi se ilustriranjem knjiga, a poseban autorski raritet je njezina knjiga „Između neba i zemlje“, koja je izdana 2017. g.

Varga Szakáts Mária, Reformirana crkva u Lugu, ulje na platnu, 55 x 42 cm, vlasništvo slikarice

Pejzaž je općenito motiv koji donosi prirodu. Donosi li široko viđene gradove naziva se panorama, pri kazuje li ulice i trgove zove se veduta. No, uža slikarska specijalnost Varga Szakáts Márije je slikanje mističnih seoskih crkvica – crkava. Motiv crkve je prvi udar, šok, zatim slikarica slika u širokim plohama i namazima svoju tonski usklađenu ekspresionističku viziju motiva. Prisjetimo li se stare folklorne mudrosti da je zemlja tvrda, a nebo visoko, možemo reći da slikarica, u stvari, slika knjigu seljaka, zemlju i nebo. Ona zna da je i samo slikarstvo jedna posvećena homogena aktiv-
nost između zemlje i neba koju čovek mora uporno izgrađivati svojom individualnošću. Njezino slikarstvo nije prikazivačko, to je slikarstvo jednostavnog koje je skučeno po motivu, ali snažno po izrazu. (P.H.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük